Miért gondoljuk, hogy a férfiak a Marsról, a nők pedig a Vénuszról jöttek?

Lukács Alexandrával, a Kirepülés a fészekből elnevezésű tréning egyik oktatójával beszélgettünk arról, hogy mit rontunk el konfliktushelyzetben beszéd közben, menjünk-e focimeccsre, és hogy mi is az a szeretetnyelv.


Miről szól ez a tréning?

Azoknak a fiataloknak szervezzük ezt a kommunikációs tréninget, akik keresik a párjukat, vagy már meg is találták, esetleg a házasságot tervezik, vagy épp hosszú távú kapcsolatban élnek, vagy csak vágynak rá. Hogy miről fog szólni? Elsősorban az egymással való hatékony kommunikációról. Hogyan tudunk a párunkkal úgy hatékonyan kommunikálni, hogy elkerüljük a konfliktushelyzeteket, hogy megértsük, hogy a másik mit szeretne, vagy éppen azt érjük el, hogy a másik megértse, hogy mi mit szeretnénk. Ez egy összetett folyamat, erről fog szólni a tréning.

Mondj pár gyakorlati példát, milyen szituációkban, milyen élethelyzetekben segíthet, ha valaki már részt vett egy ilyen tréningen?

Mi ezt a tréninget egy speciális módszerre építjük fel. Thomas Gordon találta ki, és az értő figyelem áll a középpontjában. Az a lényege, hogy ne csak meghalljam, hogy a másik mit mond, hanem értsem is, és le tudjam fordítani a saját nyelvemre. Mondok egy példát: a férfi szeretne elmenni a haverjaival foci meccsre, de már két hete szervezi a lány, hogy a szüleivel közösen vacsorázzanak aznap. Máris ott a konfliktushelyzet: focimeccsre menjünk, vagy szülői vacsorára? Hogyan oldjuk ezt meg? Hogyan lehet elkerülni a nagy veszekedést, anélkül, hogy sérülne a kapcsolat? Ez csak egy példa, ezer ilyet lehetne mondani.

Mit gondolsz, mit rontunk el a leggyakrabban?

Mindent. Alapvetően ez egy hosszú tanulási folyamat, nem mondom azt, hogy ez a tréning egy csodaszer, ami 100%-os kapcsolatokat eredményez. Nyilván emberek vagyunk, sokszor vagyunk fáradtak, éppen hazaesünk a munkából és nem szeretnénk, hogy bárki szóljon hozzánk. Ezekben a helyzetekben nagyon sokszor nem úgy szólunk a másikhoz, ahogy szeretnénk, de a szánkon valahogy mégis más jön ki. Erre szeretnénk alternatívákat mutatni ezen a tréningen, hogy azután, hogy háromig számolok magamban, mi az, amit mondhatnék, hogy a másik megértse, mit szeretnék mondani valójában.

Mi az a szakirodalom, amiből kiindultok?

Alapvetően az a módszer, amire a tréning épül, Thomas Gordon kommunikációs technikája. De emellé még betettünk egy másik szálat, Eric Berne a személyiség állapotairól szóló pszichológiai elméletét. Nem kell semmi bonyolultra gondolni, csak szeretnénk azt bemutatni, hogy ha bizonyos személyiségállapotokban vagyunk, akkor hogyan beszélünk, hogyan kommunikálunk, és ezt miként lehetne optimalizálni. Megpróbáljuk gyakorlati példákon bemutatni magát a pszichológiai elméletet.

Mire számítson, aki jelentkezik? Milyen típusú lesz ez a tréning?

Ez egy kiscsoportos tréning lesz, 10-15 fő tud részt venni rajta, köszönhetően a Minisztérium pályázatának. Gyakorlatorientált, tréning jellegű foglalkozásra kell gondolni. Megjelenik benne az, hogy hogyan tanulunk egymástól, tehát ha a csoportban lesz erre igény, akkor akár egyedi eseteket is meg tudunk beszélni. Mi volt az, amit én rosszul csináltam a tegnapelőtti beszélgetésben? Mit tudnék legközelebb ugyanilyen szituációban tenni? Lesznek feladatok és elméleti részek egyaránt, ahol megbeszéljük, hogy a nők és férfiak miben is különböznek egymástól, hogy hogyan működik a férfi agy, és hogyan működik a női agy. Miért mondjuk azt, hogy a férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek? Igyekszünk a szakirodalmat teljeskörűen bevonni ebbe a tréningbe, beszélünk a szeretetnyelvről, tényleg mindenhonnan csipegetünk majd. Azt gondolom, hogy nagyon összetett lesz, jó sűrű másfél napnak nézünk elébe! Igyekszünk majd minden olyan problémát felvetni, amivel segíthetünk a pároknak a harmonikus kapcsolat eléréséhez.